L'Acadèmia Valenciana de la Llengua i el CEL de l’Eliana trien a Joan Fuster ‘Escriptor de l'Any’

Noticias
Fuente

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i el Centre d’Estudis Locals de l’Eliana trien a Joan Fuster i Ortells  ‘Escriptor de l'Any 2022', com una de les persones de la intel·lectualitat valenciana més destacades del segle XX. Advocat, poeta i assagista, la seua figura  s'emmarca dins d'una tradició humanista adaptada a la modernitat.  Joan Fuster va cultivar l'aforisme i l'assaig y va a mantindre sempre una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l'àmbit valencià.

Per commemorar la figura d’aquest escriptor, referent de la literatura valenciana, l’AVL ha preparat l’exposició itinerant «Joan Fuster, una vidail·lustrada», on fa un recorregut cronològic de la vida i l’obra de l’assagista, en catorze panells expositius, a partir de diversos documents del seu fons –textos manuscrits i mecanoscrits, articles de premsa, notes de treball i fitxes de lectura, cobertes de primeres edicions dels llibres que publicà, etc.–, amb atenció especial al seu arxiu fotogràfic, que permet il·lustrar l’existència d’una personalitat tan observada, retratada i fotografiada.

Del 17 al 24 de novembre el CEL amb la col.laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntamnet de l’Eliana, han organitzat un seguit d'actes:

- El dijous, 17 de novembre, comença la XIII Setmana de les lletres Valencianes amb la inauguració de l’Avinguda Manuel Sanchis Guarner al Poliesportiu de l’Eliana a les 18:00h. A les 19:30h al Nou Espai del Centre Sociocultural de l’Eliana l’escriptor i acadèmic de l’AVL, Abelard Saragossà i Alba, presentarà els seus llibres: “El valencianisme de Sanchis Guarner” i la reedició de “La Gramática Valenciana” de Manuel Sanchis Guarner.

- El dissabte, 19 de novembre, vespra del “Dia de les Lletres Valencianes”, a les 12:00 h., homenatge a Joan Fuster amb la LECTURA PÚBLICA de textos de la seua obra a la sala multiusos del Centre de Formació Persones Adultes, amb la participació musical de Júlia Navarro i Navarro. A la lectura podran afegir-se totes aquelles persones que vulguen participar-hi, llegint un fragment de l’obra de l’autor, que els facilitarà la nostra associació.

- El dimarts, 22 de novembre, a les 19:30 h., inauguració de l’exposició itinerant “Joan Fuster: una vida il.lustrada” de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La tindrem al nostre poble del 19 al 24 de novembre a la sala multiusos del Centre de Formació Persones Adultes, per a continuar amb la CONFERÈNCIA “Joan Fuster:’ Cogito, ergo sumus’ Què hi farem? a càrrec de la periodista i escriptora Núria Cadenes i Alabèrnia, a la sala multiusos del Centre de Formació Persones Adultes.

- El dijous, 24 de novembre, a les 19:30h. l’escriptor Xavier Serra i Labrado ens parlarà de Fuster en la XARRADA “Fuster destinat (sobretot) a valencians”, a la sala multiusos del Centre de Formació Persones Adultes de l’Eliana.

 

Publicidad