NOVEMBRE: Un CEL de propostes compromeses amb la nostra història i cultura

Noticias
Fuente

 Aquest mes el Centre d’Estudis Locals (CEL) ha fet palès d’una manera especial el seu objectiu de “promoure i coordinar accions adreçades al foment de la història, la llengua i la cultura del nostre poble i País”, celebrant la setmana de les LLETRES VALENCIANES i el 40é aniversari de la Transició Democràtica en la nostra localitat.. En un moment històric, com diria el Professor Joan Romero a la conferència del dijous, de la major crisi de la nostra democràcia i de l’encaix territorial al nostre estat, el CEL ha apostat per aportar una reflexió sobre com es va produir  la transició democràtica, per tal d’entendre com està i cap on anem ara, i reflexionar sobre les llums i ombres d’aquest període històric que tots varem viure  il·lusionats. En un temps ara, per molts de nosaltres,  d’una gran decepció i escepticisme respecte a un sistema democràtic que cal revisar i reconduir.

1- SETMANA DE LES LLETRES VALENCIANES 2017

 

1.1- EXPOSICIÓ: Com cada mes de novembre, s’ha organitzat una nova Setmana de les Lletres Valencianes, amb una sèrie d’accions per tal de difondre la llengua i els escriptors i escriptores del nostre País. Enguany, com ja va ocórrer el passat any, va estar homenatjada Sor Isabel de Villena. Així, el dilluns 20 de novembre, “Dia de les LLetres Valencianes” , el Centre Sociocultural va acollir la inauguració de l’exposició itinerant, cedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, “Isabel de Villena, (1430 – 1490), primera escriptora en valencià. Es va fer en una lectura pública de textos d’Isabel de Villena i d’Ausiàs March en la qual varen participar membres de la corporació municipal, partits polítics, diverses entitats i associacions culturals del municipi,  representants d’associacions de veïns i del CEL.

 

1.2- CONFERÈNCIA: El dijous 24, es va realitzar una interessant conferència a càrrec del nostre estimat poeta i membre del CEL Toni Ferrer, “De Llull a March. De les raons necessàries al despoderament de la raó”, fent un interessant repàs pel pensament i obra de tots dos autors, els més rellevants de les Lletres Valencianes,.

 

2-SETMANA DE LA TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA A L’ELIANA

 

2.1- El passat 30 de Novembre Rafa Desco, President del CEL, va presentar, en el corredor central del Centre Sociocultural de l’Eliana, l’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA  obra de Vicent Julià i Vives, amb el títol: “LLIBERTAT, AMNISTIA I ESTATUT D’AUTONOMÍA – LA TRANSICIÓ   VALENCIANA – 9 D’OCTUBRE DE 1977”

 

És, sense cap dubte, un treball molt acurat ple d’amor pels fets que retrata. L’autor, Vicent Juliá, és un gran fotògraf professional, especialitzat en temes culturals, turístics, gastronòmics, sobre la natura..., i és veí de L’Eliana.

 

En aquesta exposició mostra, amb un tractament mot artístic, les imatges reals d’un temps únic. Temps on es respirava entre molta gent una gran energia, entusiasme i l’esperit i anhel de llibertat que farcia d’esperança els territoris d’un País que a la fi veia l’horitzó del canvi cap a la construcció de la seua pròpia identitat. Des de tots el pobles van eixir marxes joioses cap el cap i cassal fins abocar a la plaça dels Furs on esclataren milers de veus exigint: LLIBERTAT, AMNISTÍA I ESTATUT D’AUTONOMIA!

 

L’exposició es compon de 80 fotografies de 40X50. Es divideix en dues parts: La primera consta de 20 panells amb textos sobre la història del País Valencià, fruit d’un important procés d’investigació de Vicent, per tal de fonamentar la resta de l’exposició. La segona part, a través de 60 magnífiques fotografies, narra visualment: les marxes realitzades del 4 al 9 d’octubre; l’acte del matí del 9 d’octubre, on confluïren les tres columnes de les marxes que s’iniciaren a Alcoi, Denia, Racó d’Ademús i Castelló i la manifestació de la vesprada on assistiren 600.000 persones.

 

Aquesta és una exposició itinerant, de gran recorregut d’anys (79, 80...) i d’espais, ja que s’ha instal·lat en molts pobles i institucions. La poden sol·licitar ajuntaments, associacions i centres educatius. ACÍ A L’ELIANA RESTARÀ OBERTA FINS EL 14 DE DESEMBRE. Un document gràfic que ningú deuria deixar de veure.

 

2.2 CONFERÈNCIES

 

La segona part de l'acte va estar moderada pel membre del CEL Manuel Sanchis- Guarner. Va consistir en dues conferències pronunciades pel Prof. Juan Romero González, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València i D, Ricard Pérez Casat, Exalcalde de la Ciutat de València, historiador, sociòleg i municipalista, autor de nombrosos llibres sobre les seues especialitats.

El Professor Romero va dissertar sobre la Transició A l'Estat Espanyol, descrivint-la com el resultat de cinc grans pactes: El de la Monarquia, el de gestió, el de la història, el democràtic, el social i el nacional o territorial, este últim inclús no resolt satisfactòriament per ara. Ricard Përez Casado ressaltà en el seu parlament les permanents dificultats que el poder central epanyol ha posat al poder municipal en el nostre país, a pesar del les importantíssimes funcions que aquest ha hagut d'assolir.

Les conferències van ser seguides d'un animat col·loqui d'una hora de duració amb nombroses intervencions per part del públic, xifrat en unes 80-90 persones.

 

3- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL CEL: “LA TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA A L’ELIANA”

 

El divendres dia 1 es van concloure les jornades amb la presentació del llibre “La Transició a l'Eliana”, realitzada per Manuel Rico, que ha participat amb un equip de companyes i companys del CEL en l’elaboració d’aquest costós i interessant  llibre, editat pel CEL amb la col·laboració de l’editorial “EnKuadres” (Alzira).

Després, moderat per Josep Lluis Coll, també membre del CEL, es va realitzar un animat col·loqui amb la important presència d’algunes persones protagonistes d'aquells anys, algunes entrevistades al llibre i altres persones presents al col·loqui que s'hi sumaren. Van assistir molts veïns i veïnes del poble i va resultar d'allò més interessant: es van recordar vivències “clandestines i compromeses”, les primeres eleccions municipals del 3 d'abril de 1979, els partits que es presentaren i com elaboraren les seues llistes, les incidències i els resultats. També es va recordar el compromís i actiu moviment de les treballadores de la fàbrica del Kiss, amb la motivadora presència i intervenció d’algunes d’elles. Va quedar clar que al llibre s’hi podien afegir moltes més informacions d’aquella època i es va deixar oberta la possibilitat d’incorporar-les amb altres col·laboracions per a una propera edició del llibre.

Ens va quedar clar a les persones assistents que varem poder gaudir de tan entranyable i profitosa trobada, i també als altres actes d’aquesta setmana, que la “transició” és un procés llarg que comença prou abans del 1975 i que encara no ha acabat perquè es tracta d'un moviment continu que anem conformant entre tots. Com es va repetir en diverses intervencions: La transició és un estat permanent per a les persones i pobles vius que no deixem mai de créixer i replantejar-nos el compromís amb el nostre present i futur.