'Rosita' Escudero Morán: la curiosa història d'una elianera recuperada pel CEL

Noticias
Fuente

'Rosita' Escudero Morán: la curiosa història d'una elianera recuperada pel CEL

Una curiosa missiva rebuda pel Centre d'Estudis Locals de l'Eliana, fa a penes 15 dies, a principis del mes d'abril, posa en marxa a l'entitat cultural del nostre municipi, per a tornar a una elianera part de la seua història vital, que per circumstàncies diverses desconeixia: El lloc exacte on va nàixer , la Masía del Pilar, en plena guerra civil espanyola, un 27 d'abril de 1937, només un any després d'aquell fatídic colp d'estat que va acabar amb la segona república.


 

RECUERDO PARA MI MADRE

En primer lugar, darles mi enhorabuena por tan fabulosa labor de recuperación histórica.

Mi madre, Rosa Escudero Moran, cumple el 27 de abril, 80 años.

La estoy preparando una pequeña recopilación de su vida.

Nació en L'Eliana el 27 de abril de 1937.

Sus padres, Antonio y Rosa, se desplazaron allí desde Madrid, por razones de la guerra civil.

Solo sabemos que mi abuela contaba que trabajaba para una marquesa.

Por las fechas, creo que probablemente fuese Dª Carmen Noguera Yaguas-Velandia, Marquesa del Real Agrado; pero desconozco exactamente las tareas que realizaba.

Se volvieron a Madrid al finalizar el conflicto. Mi madre tendría entre tres y cuatro años.

Siempre ha mostrado interés por "su" pueblo y en muchas ocasiones que hemos viajado a Valencia, no podía faltar la visita a su L'Eliana; pero lamentablemente pocos recuerdos tiene, salvo una foto en brazos de su madre, delante de una finca agrícola.

Buscando detalles de esa época, me ha llamado la atención que figura como nacida en L'Eliana, pero parece ser que hasta el mes de julio de ese año, no se independizó de La Pobla de Vallbona.

En esa época desconozco como eran los tramites administrativos en tal situación.

Por desgracia no conservamos el libro de familia de mis abuelos donde figuraría su registro de nacimiento y no sé si seria posible conseguir una imagen de su registro de nacimiento o de su bautizo.

En su DNI y libro de familia (el de mis padres), si figura que es nacida en L'Eliana.

Les agradecería muchísimo si me pudieran aportar alguna información de esa época que pudiera aportarle a mi madre para que se sienta, si cabe mas honrada, de haber nacido en un lugar que he descubierto con mas interés e historia de lo que hasta ahora pudiera imaginar.

Muchísimas gracias por su atención y reitero mi enhorabuena y ánimos para seguir desarrollando tan interesante labor.

Felipe Ballesteros Morán


Una carta, una data, un nom i dos cognoms, junt amb una vella fotografia en blanc i negre d'aquells anys de finals de la dècada dels anys 30, amb una dona i la seua xicoteta filla en braços en un paratge poc reconegut hui en l'Eliana, va ser suficient. Janto Gil, secretari del CEL - Centre d'Estudis Locals de l'Eliana-, junt amb el seu president, el professor i actual jutge de Pau del municipi Rafael Desco, i Vicente Rubio, integrant destacat i actiu de l'entitat cultural Elianera, es van posar en marxa per a demanar tota la informació necessària que va donar com resultat la trobada de la documentació i papers necessaris que acreditarien el que la vella fotografia i la memòria de Rosa Escudero Morán recordava: que sí, que realment 'Rosita', la protagonista d'aquesta història, havia nascut a l'Eliana, en l'emblemàtica Masia del Pilar (punxa ací per llegir la història de l'edifici), hui reconstruïda, reconvertida i restaurada, però no menys carregada d'història.

Un regal especial amb què un dels fills de Rosa Escudero, Felipe Ballesteros Morán, obsequia aquest 27 d’abril de 2017, com a recopilació de la seua vida i història vital, en aquest dia del 80é aniversari de la seua mare.

 

Què suposa per al CEL aquesta història? 

En primer lloc és un bufit d'aire fresc. És una història bonica però a més és un xicotet treball d'investigació que hem pogut fer del que ens sentim molt contents. És com un conte fet realitat, a través del qual hem permés a una elianera conéixer el seu origen, on va nàixer, en quin lloc i en quina situació es va produir. Ha sigut tornar-li una part de la seua història vital, que com a molts xiquets de la seua generació per diverses circumstàncies només conservava en la seua memoria.

Com va ser el procés? Què va ser en la primera cosa que vos vau fixar? 

La foto va ser realment reveladora. Estava feta front a l'estació de l'Eliana, en plena horta. Un poc darrere estava la Masia del Pilar. Clar que tot està molt canviat ara. Però els detalls, la vegetació i la vella estació per a aquells que la vam conéixer de xiquets així o per als que, des del Centre d'Estudis Locals, amb totes les fotos que hem manejat de l'Eliana, no hi havia cap dubte.

Quina va ser la primera conclusió sobre el naixement de Rosa Escudero? 

Sens dubte que aquesta s'havia produït en la Masia del Pilar, encara que necessitàvem acreditar el que les imatges ens van portar a pensar. 

 

PUNXA ACÍ O EN LA IMATGE PER AMPLIAR 

 

I ho heu pogut constatar? 

De manera fefaent i en un temps rècord i just per al dia d'aniversari de Rosa Escudero. Amb els papers més importants en aquest cas com la inscripció del seu naixement.

Heu donat moltes voltes? 

Algunes. Unes d'elles infructuoses, però la més important és la que acredita el seu naixement en el tom i secció corresponent per al que hem comptat amb bones ajudes.

Com ho heu aconseguit? 

No teníem papers. Ni tan sols la de l'acta baptismal que es registrava llavors. Però això era difícil ja que quasi tots els xiquets nascuts per eixes dates es van batejar anys prou més tard i per a eixa època Rosa ja no estava en l'Eliana. Tenim la inscripció del seu naixement, encara que va ser a la Pobla de Vallbona. El mateix diu textualment que va ocórrer a la Masia del Pilar de l'Eliana.

 Què posa el document? 

En aquest, no consta sols el nom dels seus pares, Antonio i Rosa, sinó el lloc, la data i l'hora de naixement i el nom de la persona que la va inscriure. Ni més ni menys que de Federico Carbó, un important treballador de la Masia del Pilar, en el seu moment a l'orde de la Marquesa de Cruïlles, la propietària de la Masia del Pilar. En el certificat està estampada la seua signatura junt amb les del secretari i l'alcalde del municipi de la Pobla a la que va pertànyer l'Eliana, fins a 1959.

 

Heu fet arribar la informació junt amb la documentació acreditativa de totes les dades i un muntó de fotografies del lloc al seu fill. Com ha reaccionat? 

S'ha mostrat molt agraït amb el CEL. Ens ha felicitat pel nostre treball del què ja havia escoltat i conegut algunes de les coses que amb tanta serietat fem i intentem conservar de l'Eliana. Sobretot ens ha agraït l'interés que ens hem pres amb la història de 'Rosita' ,que és com realment figura inscrita, un regal molt especial amb el que la seu mare, està segur, va a sentir-se molt feliç aquest dia del seu 80é aniversari

 I, quin és el vostre sentiment? 

Satisfacció. Primer perquè és una història bonica i encantadora amb la que tornem a algú part de si mateixa, com el seu origen. I també perquè és una història real que com poc ens fa somriure en la nostra labor de recuperació i manteniment de tot el que és, ha sigut i serà l'Eliana.

 

Publicidad