La pau comença amb cadascun de nosaltres. Fem la nostra part per a fer d'aquest món un lloc millor per a tots.

Parle Vosté
Fuente

Una volta més, i ja són 16 anys de 20 que el Centre d’Estudis Local CEL porta com a associació, per a retrehomenatge al setze elianers que van perdre les seues vides, els seus somnis i les seues esperances durant la Guerra Civil Espanyola.

 En aquest dia solemne de l’1 de novembre, dia de Tots Sants,mirem cap arrere en la història de la nostra nació amb el cor ple de pesar i amb la determinació d'honrar la memòria dels desapareguts.

Aquest acte no és només un gest simbòlic, sinó un compromísprofund amb la veritat i la justícia, un pas cap avant en la nostra cerca incansable de la reconciliació i la pau.

La Guerra Civil Espanyola, que va tindre lloc entre 1936 i1939, va deixar una marca indeleble en la nostra terra i en elsnostres cors. Va ser un conflicte devastador que va dividir a famílies, comunitats i, en última instància, a tota una nació. En els anys que van seguir, la història dels desapareguts va quedar oculta sota capes de silenci i oblit, però hui som ací per a desenterrar aqueixes històries, per a donar veu als quals van ser silenciats i pera recordar a aquells que van serarrabassats de nosaltres.

La memòria històrica és essencial per a la nostra identitat coma país. No podem avançar com a societat sense enfrontar el passat, sense reconéixer les injustícies que es van cometre i sens aprendre dels errors que s'han fet. La veritat és el primer pas cap a la reconciliació, i és la nostra responsabilitat com a societat enfrontar aqueixa veritat, per dolorosa que siga.

En honrar als nostres desapareguts, també estem reconeixent el sofriment de les seues famílies i sers estimats. Cada desaparegut era un fill, un germà, un pare, un amic. Cada vida perduda tenia un impacte profund en aquells que van quedar arrere.

És el nostre deure com a societat brindar suport i consol a aquestes famílies, perquè troben la pau que tant mereixen.

La memòria històrica també ens recorda la importància dels valors fonamentals: la democràcia, la justícia, la igualtat i elrespecte als drets humans. Aquests valors han de ser la nostra brúixola en el camí cap al futur.

Hem d'esforçar-nos per construir una societat on la diversitat siga celebrada, on les diferències siguen respectades i on mai es repetisquen els horrors del passat.

En aquest dia, renovem el nostre compromís amb la memòria històrica i amb la construcció d'un futur millor per a tots.

Recordem a Marcial, José Maria Badía, Juan Chisvert ,Vicente Coll, Lluis Coll,  Alberto Baltasar, Juan Coll , Jose Maria Espinosa, Ramón, Miguel, José María Montaner, Luis Navarro, Ángel, Vicente Quinto , Gabriel Juan Valero, tots ells desapareguts al front, amb amor i respecte, treballem junts per a construir una societat on la pau, la justícia i la reconciliació siguen els pilars de la nostra societat.

Ens reunim ací hui en un acte per la pau, un esdeveniment que transcendeix les fronteres, les diferències culturals i lescreences individuals. Ens unim en un missatge clar i unànime: no més guerres. En un món marcat per la incertesa i la discòrdia, és més crucial que mai alçar les nostres veus en nom de la pau i la tolerància, valors universals que han de guiar els nostres passos cap a un futur millor.

Les guerres, en totes les seues formes, porten amb si un sofriment inimaginable. Les vides es perden, les famílies són destrossades i les comunitats queden dividides.

La pau, d'altra banda, ens brinda l'oportunitat de créixer, d'aprendre els uns dels altres i de construir un món on la justícia i l'equitat siguen el fonament sobre el qual edifiquem les nostres societats.

La pau no és simplement l'absència de conflictes armats, sinó la presència activa de la justícia i la comprensió. La pau és un estat d'harmonia on els drets humans són respectats, on la diversitat és valorada i on les diferències són acceptades i celebrades.

Hem de treballar junts, ara més que mai, per a crear un món on la pau no siga un somni inassolible, sinó una realitat palpable per a cada persona, sense importar el seu origen, religió o raça."

Per a aconseguir aquest objectiu, és essencial educar i fomentar la comprensió entre les cultures. L'educació és l'eina més poderosa que tenim per a combatre la ignorància i el prejudici, per a construir ponts d'enteniment que ens unisquen com a éssers humans.

En aprendre els uns dels altres, podem derrocar els murs que ens separen i construir una societat basada en el respecte mutui l'empatia."

També és crucial abordar les causes subjacents dels conflictes, com la desigualtat, la pobresa i la falta d'accés a recursos bàsics. En treballar junts per a erradicar aquestes injustícies, podem eliminar les tensions que sovint porten a la violència i a l'odi.

En aquest dia, faig un anomenat a l'acció. Cadascun de nosaltres té el poder de contribuir a la pau en el món. Ja siga a través de xicotets actes d'amabilitat en la nostra vida diària o a través del suport a organitzacions que treballen incansablement per la pau, cada gest compta. Junts, podem ser agents del canvi, constructors de pau que inspiren a uns altres a seguir el nostre exemple.

En conclusió, comprometem-nos hui a treballar incansablement per un món sense guerres, un món on prevalga la pau i la justícia per a tots. Siguem portadors de la torxa de la pau, il·luminant el camí cap a un futur on els nostres fills i nets puguen viure en un món segur i harmoniós.

La pau comença amb cadascun de nosaltres. Fem la nostra part per a fer d'aquest món un lloc millor per a tots.

Rafa Desco 

President del Centre d'Estudis Locals de l'Eliana