Fuente

 

 

Nit de San Elies

El CEL de L'Eliana va lliurar els seus premis de reconeiximent

 


La Torre del Virrey va acollir dissabte passat, 21 de juliol, la cinquena edició de la ‘Nit de Sant Elies a L'Eliana’ organitzada pel Centre d’Estudis Locals, durant la qual es van lliurar els PREMIS CEL – NIT DE SANT ELIES 2012. La celebració compleix aquest any un quinquenni coincidint per primera vegada amb la data del sant. El Centre d’Estudis Locals de L'Eliana ha triat la nit i el nom de Sant Elies per otorgar els seus premis a aquelles persones, entitats o associacions que s'hagin distingit en la tasca de “fer poble”, és a dir, millorar la convivència i/o conservar les nostres senyes d'identitat com a municipi.


 

UN POQUET D'HISTÒRIA

Estos premis varen nàixer l'any 2008 amb la vocació de fer un reconeixement públic a totes aquelles persones, entitats o associacions que s'hagueren destacat per haver millorat la convivència i/o haver conservat els nostres senyes d’identitat com a poble.

El profeta Elías té una gran vinculació amb L'Eliana a través de l'Ordre dels Carmelites que ho consideren com el seu fundador a la Muntanya Carmelo. Per aquest motiu a l'Ordre se li denomina col·loquialment com l'ordre “eliana”, la de Sant Elies, de la mateixa manera que a l'ordre dels jesuïtes se li sol cridar “ignaciana” en al·lusió al seu fundador, Sant Ignaci de Loiola. I van ser precisament els Carmelites els qui, durant el segle XVI,  començaren a adquirir propietats a diferents particulars en els terrenys que hui constitueixen el terme municipal de L´Eliana. Les compres van continuar durant el segle XVII i els religiosos van construir una xicoteta capella sota la advocació de Sant Elies i Santa Ana en la confluència dels actuals carrers Francisco Alcayde i Puríssima, en el que hui és un conegut establiment d'hosteleria.

La finca tenia per objecte subministrar aliments pels carmelitanos del Convent del Carmen de València – la Verge del Carme és la patrona de l'Ordre - i la seua explotació estava a càrrec de religiosos i criats i produïa fonamentalment vi, oli, blat i una miqueta de bestiar.

Este xicotet nucli de població, una simple masia amb algunes cases i una capella va ser denominada pels religiosos la seua “Eliana” i, d'aquí sembla derivar l'actual nom del nostre poble.

SOPAR VALENCIÀ

Estos premis varen nàixer l'any 2008 amb la vocació de fer un reconeixement públic a totes aquelles persones, entitats o associacions que s'hagueren destacat per haver millorat la convivència i/o haver conservat els nostres senyes d’identitat com a poble.

L'acte d´enguany va començar cap a les nou i mitja de la nit amb un un sopar típic valencià: picoteig, un extraordinari pimentó amb tomaca cuinat per Rosa Salom ‘La Catalana’, unes delicioses coquetes elaborades per Comes Pastisseria i Forn, una boníssima llet merengada cedida pel Bar GelateriaTorrent, a més de beguda, dolços i mistela per a tots.

PREMIS CEL-NIT DE SANT ELIES

L'acte va ser presentat pels membres del CEL Paco Coll i Pascu Martínez amb un enginyós discurs que va donar pas a cadascun dels premis i premiats en un escenari decorat per a l'ocasió per Vicente Rubio. Ricardo Cotanda, membre del CEL, va ser el responsable de l'elaboració de la figura dels premis que consistien en una bonica caixa amb una caseta de l'horta valenciana dins. Els premiats d’enguany varen ser, en primer lloc, els llauradors de L'Eliana, José Maria Coll ‘Cotra’ i ’Ismael Molina ‘el Gallo’, uns hòmens que han dedicat tota una vida al conreu de la terra i que encara hui continuen treballant-la i estimant-la, i que contribuïxen, de manera directa, a preservar un paisatge que ha format part dels nostre vinyes i que, malauradament, camina cap a la seua desaparició. En segon lloc, Maria José Marco, pintora de reconegut prestigi que ha portat el nom del nostre poble per tot arreu, i que dia a dia treballa per l’enriquiment cultural del nostre poble traslladant el seu art i experiència a les aules de L'Eliana. Després del lliurament de premis el president del CEL, Salva Torrent, i l'alcalde del municipi, José María Ángel, van pronunciar unes paraules d'agraïment a tots els presents per la seua col·laboració en la celebració d'esta data tan especial.

‘SOM ROMANCERS’

L’actuació musical va estar a càrrec de ‘Som Romancers’, grup integrat per cantants i músics de diferents localitats com Alcacer, Manises o Alboraia i que varen tancar la nit de Sant Elíes amb les seues agudes cançons. Jacint Hernàndez, Dani Miquel i Pep Juste, amb  les seues guitarraes, albaes, romanços i cobles tradicionals ens feren gaudir i van arrencar el somriure i el bon humor dels presents.

La corporació municipal va estar present en la Nit de Sant Elies a la Torre del Virrei a més dels familiars i amics dels premiats, veïns i membres del Centre d’Estudis Locals de L'Eliana els qui van fer de la vetllada una trobada entranyable.