Fuente


Fotografías: Juan Miguel Morales

 

Maria del Mar Bonet

 presenta la seua 'Fira encesa' en l'Eliana

 


La cantant Maria del Mar Bonet presenta en l'Auditori Municipal de l'Eliana el seu últim treball discogràfic: 'Fira Encesa'. Un àlbum publicat en 2013, en el que la mallorquina rendix homenatge i reivindica l'obra poètica de l'escriptor de la seua terra, Bartomeu Roselló-Pòrcel, en el centenari del seu naixement. Amb esta actuació, dissabte que ve 18 d'octubre a les 22.30 hores, l'Àrea de Cultura, tanca els actes programats durant este mes amb motiu de la festivitat de 9 d'Octubre de 2014.


Crec que això de la llengua és una limitació que moltes persones creuen que tenen quan no és veritat. Hi ha un sentit d'inferioritat en tot això. Amb la nostra llengua també és pot arribar a altres mercats, a altres territoris”.

Maria del Mar Bonet i Verdaguer porta pujada als escenaris més de 45 anys. Un total de 30 discos i centenars d'actuacions dins i fora de les nostres fronteres sense renunciar a la seua llengua catalana. Va iniciar la seua trajectòria artística en ple franquisme, prenent part del moviment 'La Nova Cançó', dins del corrent cultural de la cançó protesta dels anys 60 i 70 del segle passat, i amb clares arrels franceses. ‘La Nova Cançó' va ser impulsada per un grup heterogeni de jóvens cantautors, que van difondre amb les seues veus i els seus poemes un missatge de resistència a la dictadura franquista des de la lluita social i cultural. Amb la instauració de la democràcia, molts d'estos cantants van abandonar la seua carrera artística. No va ser el cas de Maria del Mar, que va continuar la cerca i la innovació sobre la música popular més enllà del nostre territori, a Grècia i Tunis, per exemple, i va col·laborar amb cantautors, poetes i artistes diversos.

L'obra poètica de l'escriptor Bartomeu Roselló-Pòrcel, ha format sempre part del repertori musical de Bonet, que va dedicar el seu tercer àlbum l'any 74. Hui es cristal·litza eixa estreta relació de poema-autor-cançó, amb l'edició de 'Fira Encesa', el contingut musical del qual tindrem el luxe d'escoltar en l'Eliana en rigorós directe.

maria-del-mar-bonet-01 

Vivaleliana! ha volgut saber un poc més d'esta reconeguda artista mallorquina , Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, Doctora Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears i Medalla d'Honor de la Universitat de València, que ha compartit escenari amb artistes de la talla Lluís Llach, Ovidi Montllor, Milton Nascemento, Nacho Duato, Georges Moustaki, o Manolo García i Loquillo entre altres

maria-del-mar-bonet-04 

Véns a presentar en l'Eliana el teu disc ‘Fira Encesa’, un àlbum dedicat al poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Què li unix a este poeta?

Bartomeu va morir molt jove, als 24 anys però va deixar un lilbre petit de poemes que per a mi és una obra extraordinària. 'Fira Encesa' és un treball discogràfic que recull tots els enregistraments de les cançons que, fruit dels poemes de l'obra de Rosselló, he musicat i publicat en diferents moments de la meva trajectòria discogràfica. La figura del poeta està molt lligada a la meva carrera damunt dels escenaris.

Mai li va temptar cantar en altres idiomes, com en castellà, per a arribar a un altre públic com ho va fer Serrat?

Per a mi la llengua és molt important. El català és la llengua de la meua ànima i jo vull cantar amb l'idioma de la meua ànima. Les discogràfiques em pressionaven molt perquè cantara en altres llengües, que fera una carrera més comercial però a mi no m'interessava molt. Per a mi cantar en català és normal i vull que continue sent-ho. Léo Ferré canta en francés, els Beatles en anglés, Bob Dylan también...Es el seu idioma i m'agrada escoltar-los així. Ells tenen països més grans i nosaltres un més xicotet però això no vol dir res, almenys per a mi. Conec cantants i poetes d'altres llocs que escriuen en els seus idiomes i sempre m'he interessat per saber què diuen i també m'emociona que eixos amics del País Basc, per exemple, s'interessen en el que jo dic. Això no vol dir que menyspree els cantants que canten en altres idiomes que no són el seu. Respecte la llibertat d'expressió per damunt de tot.

maria-del-mar-bonet-02 

Obstant això la seua música s’ha escoltat fins al Japó...

Si! (Rialles) Crec que això de la llengua és una limitació que moltes persones creuen que tenen quan no és veritat. Hi ha un sentit d'inferioritat en tot això. Amb la nostra llengua també és pot arribar a altres mercats, a altres territoris. Quan hi ha un material musical, de veu i de contingut, de qualitat ha de poder arribar a qualsevol lloc. Altra cosa són els mitjans de comunicació i la publicitat que és done. Si estiguérem en igualtat de condicions arribaria molt lluny la nostra música. Mai faré de la nostra llengua una cosa petita

Creu que el seu exit como a cantant està en les lletres, en la llengua que utilitza o en la seua veu?

Faig el possible per que el conjunt de coses que faig sigui de qualitat. Les meves lletres moltes vegades són lletres de grans poetes, que tenen una qualitat molt alta i jo faig la musicalitat. A més a més intente tindre una veu treballada, cuidada i que la música estiga d'acord en tot el que faig. Una cosa sense l'altra és com una cadira amb dues potes, no funcionària.

Si haguera de resumir en una frase curta qui és Maria del Mar Bonet quina seria?

Jo crec que ja es molt dificil parlar dels altres como a parlar d’una mateixa. No sé molt bé des de que punt parlar de mi. Diria que soc una cantant dels Païssos Catalans, de Mallorca i que estic seguint el meu camí, fent discos i cantant per tot arreu como ara en l’Eliana.

 maria-del-mar-bonet-03

Qué podrem vore a l’espectacle del dissabte?

L'espectacle presenta algunes de les cançons del darrer disc dedicat al poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, al costat d'altres cançons de la meva trajectòria. Aquest mateix concert ja s'ha vist a València ciutat (en el I Festival Espai Mediterrani, al juliol), a Castelló (la setmana passada en el II TROVA'M), a Camallera (5ª edició del Camallera República de le Paraules , a l'Alt Empordà, Catalunya), a la Primavera Musical de Campanet (Mallorca, el juny passat), Bescanó (Girona) , al Festiva Mas i Mas (Barcelona, l'Agost de l'any passat)..etc. Al recital vaig acompanyada del músic valencià Borja Penalba, amb el que iniciarem un recorregut de concerts el mes de març de l'any passat a Altafulla (Tarragona) i  a Barcelona i que els ha dut durant tots els mesos darrers a diferents pobles i ciutats de Catalunya, Illes Balears i terres valencianes.

Hem llegit que quan actua en un lloc li agrada conéixer-ho, parlar amb les seus gents. Va a passejarse per l'Eliana?

Si et sóc sincera no recorde si és la primera vegada que vaig a l'Eliana. A vegades, quan treballe, vaig amb un dia d'antelació i em dóna temps a veure moltes coses i a conéixer gent. No sé si el temps m'ho permetrà però m'encantaria.

Fins quan creu que un artista pot cantar i pujar-se a un escenari?

La nostra feina depen de la veu. Si tens l'energia i la força necessària per a pujar a un escenari per què no seguir? Mentre seguisca així no te per què parar. Jo he vist a molts. La Chavela Vargas ho feia amb 80 anys sense cap impediment.

En quin escenari recorda que s'haja sentit més commoguda i per què?

Quan em van donar la Medalla d’Honor de la Universitat de Valencia. Tot el que van fer els estudiants sobre la meva vida que van representar-hi, el que van dir els docents… Em va impressionar moltíssim. Jo tinc un lligat emocional i bó amb el Pais Valencià. Me l’estime molt. Sense dubte ha sigut una de les coses que em va emocionar més.


Les entrades per al espectacle de Maria del Mar Bonet costen 6€. Xiquets i jubilats 4€.