Fuente


 


El Centre d’Estudis Locals de L’Eliana (CEL) rendix homenatge a uns dels escriptors més carismàtics i representatius de la lliteratura valenciana: Teodor Llorent. Per conmemorar la figura del poeta més important del segle XIX i clau del moviment literari conegut com la Renaixença, l’Academia Valenciana de les Lletres va preparar una exposició itinerant que ara visita el nostre poble del 15 al 21 de novembre, al voltant de la qual el CEL, amb la col.laboració de la Regidoria de Cultura, ha organitzat dos actes: La inauguració? oficial de l’exposició que va tindre lloc el dijous, 15 de novembre, i una lectura pública de poemes de Teodor Llorente el diumenge, 18 de novembre, a les dotze del matí al Centre Sociocultural.


 teodor-llorente-grupo

Teodor Llorente es l'escriptor valencià més important del segle XIX i figura clau del moviment literari conegut com la Renaixença. La seua obra poètica, al llarg de quasi seixanta anys, sempre la va publicar en valencià".

Coincidint amb el centenari de la mort de Teodor Llorente l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va escollir-lo com a Escriptor de l'Any 2011, esdeveniment que ha suposat la celebració d’un ampli nombre d’activitats al seu voltant. La més important ha sigut una exposició retrospectiva en què, gràcies a la col·laboració entusiasta i desinteressada dels seus familiars, s'exhibiran llibres, quadros, gravats i tot tipus d'objectes personals que ens permetran acostar-nos a la cara més oculta i expressiva de qui ha sigut considerat com l'iniciador de la moderna poesia valenciana i que es podrà veure a l'Eliana fins al pròxim 21 de novembre. Un dia després del dia de les lletres valencianes. Data - el 20 de novembre - en què l'any 1490 eixia d ?una imprempta valenciana la primera edició del Tirant lo Blanc, la novel·la cavalleresca de Joanot Martorell 

 

Quí va ser Teodor Llorente?

Teodor Llorente es l'escriptor valencià més important del segle XIX i figura clau del moviment literari conegut com la Renaixença. La seua obra poètica, al llarg de quasi seixanta anys, sempre la va publicar en valencià d'una manera combativa, paisatgística, patriòtica, amorosa o elegíaca i de vegades inclús amb finalitats humorístiques. Llorente, va aconseguir imposar un concepte restrictiu de la cultura i literatura valenciana, des del punt de vista dels gèneres,  però també va crear una poesia amb caràcter més històric i amb un llenguatge més culte. Al mateix temps cultivava el periodisme en castellà. En 1861 va dirigir el periòdic 'La Opinión', que més tard es va transformar en 'Las Provincias' en 1866, del qual va ser director durant quaranta anys

 

Acte organitzat pel Centre d’Estudis Locals de L’Eliana

El Centre d’Estudis Locals de L’Eliana ve organitzant, aquests darrrers anys, activitats al voltant del 20 de novembre; un dia per apropar-se a la literatura valenciana (ja siga en castellà o en valencià), per conèixer i descobrir els escriptors, tant els clàssics com els actuals, i per familiaritzar-se amb els llibres en valencià. La indústria editorial valenciana demostra any rere any la seua qualitat, i els escriptors valencians mostren una àmplia creativitat i professionalitat en l ?escriptura, ja siga narrativa, poesia o qualsevol altre gènere literari. 

 

Exposició dedicada a l'escriptor

Per commemorar la figura del poeta, l’AVL va preparar una exposició dedicada a Llorente, un dels escriptors més carismàtics i representatius de la nostra literatura contemporània, que ha comptat amb la col.laboració desinteressada i entusiasta de la seua família, la qual ha facilitat documents, llibres, quadros i objectes personals del poeta, que ens permetran acostar-nos a la vida i obra d'una de les personalitats literàries més interessants del segle XIX i principis del XX. Una exposició que estarà al Centre-Sociocultural de L’Eliana fins al proper 20 de novembre, dia de les Lletres Valencianes. Es tracta d'una exposició itinerant que ja ha visitat diversos municipis de la Comunitat Valenciana i museus com el MUVIM. 

La figura de Rafael Roca

La conferència inagural va estar a càrrec del professor de la Universitat de València i especialista en l'obra de Llorente, Rafael Roca. En paraules de Rafael Roca, l'exposició busca trencar "els múltiples tòpics que, al llarg del temps, la societat valenciana ha anat fixant al voltant de l'obra i la biografia de Teodor Llorente. Així mateix, pretén descobrir noves facetes de l'escriptor, com ara la seua prosa en valencià, ben interessant i molt poc coneguda a dia de hui, i també la seua posició respecte a la llengua dels valencians i la resta de renaixences".

Rafael Roca es professor de la Universitat de València, Doctor en Filologia Catalana, i ha centrat l’interés de les seues investigacions en la literatura valenciana contemporània, amb una atenció especial envers els escriptors i les entitats que varen protagonitzar el moviment cultural de la Renaixença. Al respecte, ha publicat diversos llibres, entre els quals podem destacar: ‘Escrits polítics de Teodor Llorente’ (1866- 1908) (2001), ‘Poesies valencianes de Constantí Llombart’ (2006), ‘Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana ‘(2007), entre altres.  En 2011 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el nomenà comissari de l’exposició i els actes commemoratius del centenari de la mort de qui és considerat com el fundador de la poesia valenciana moderna. Entre els fruits més destacats d’aquesta celebració cal destacar el volum ‘Teodor Llorente, patriarca de la Renaixença’. 

 

Lectura pública de poemes 

El segon acte, el qual tancarà esta interessant proposta cultural, serà la lectura pública de poemes de Teodor Llorente, el diumenge 18 de novembre a partir de les 12:00 del migdia, també al Centre Sociocultural. 

Víctor Iñúrria i Toni Ferrer, membres del Centre d'Estudis Locals de l'Eliana (CEL) han seleccionat un total de dèsset poemes, alguns amb més de 140 versos, la lectura dels quals anirà a càrrec de membres de la  corporació municipal, Mercedes Berenguer del PSOE, Sergio Montaner del PP i José Lorente de IU. A més també participaran en la lectura les distintes associacions cíviques de l'Eliana entre elles representants de les falles del municipi, Marcos Jiménez, Joan Verdú i Julia Serra de Teatreliana, la presidenta del Club de Lectura, Lorena Barroso, la responsable de la Jam Poètica de L'Eliana, Maribel Fuertes i Emma Forés, membre de la Jam poètica vinguda directament de Catalunya.

A l’acte, podràn afegir-se totes les persones que ho desitgen, llegint un fragment de l’obra de l’autor que el propi CEL facilitarà abans del començament de la lectura.

ACÍ PODEU DESCARREGAR ELS POEMES DE LLORENTE QUE VAN SER LLEGITS A L'ACTE:

La Barraca

Valéncia i Barcelona

Ma filla Irene