Fuente

 

10 ANYS DE CEL,

10 anys fent poble! 

El Centre d'Estudis Locals de L'Eliana celebra una dècada d'activitat i treball al servei del nostre municipi


El Centre d'Estudis Locals de L'Eliana compleix 10 anys de vida. Una vida plena en què ha sabut guanyar-se el respecte i l'admiració del poble a què pertany per un treball ben fet i una entrega sense igual. Innumerables i fecundes han sigut les seues activitats al llarg d'este temps. Programacions especials, reconeixements als seus ciutadans, múltiples publicacions, rescat de la seua memòria històrica-cultural, promoció i ús de la llengua mare, en una busca inesgotable d'informació entre les seues gents i les seues arrels per a poder mantindre vius la identitat i el patrimoni de L'Eliana. Una meritòria labor que avala al CEL, complidament, com l'associació cultural imprescindible per a la promoció, coordinació i divulgació de l'estudi, en qualsevol matèria que tinga com a marc de referència el nostre poble. Per estos 10 anys de copiosa i importantíssima "obra" el poble de L'Eliana desitja al CEL un molt feliç aniversari


CELEBRACIÓ

Per a la celebració del desè aniversari de la seua constitució el CEL de L'Eliana ha treballat en la 'Setmana de Commemoració dels 10 anys de CEL a L'Eliana'. Una setmana en què s'han proposat amb gran rigor reflectir i donar a conèixer al poble de L'Eliana què són, què han fet, què fan i quins són els seus projectes de futur en relació amb una potent programació que a continuació vos detallem.

>> CONSULTA LA PROGRAMACIÓ DE LA SETMANA '10 ANYS DE CEL A L’ELIANA' << 

cel-repor-01

LES PERSONES 

Vivaleliana! ha volgut escoltar de prop als integrants del CEL de L'Eliana , saber de viva veu les seues inquietuds, il·lusions i esperances respecte al poble pel qual treballen tan desinteressadament i fer amb ells un poc de memòria de com va sorgir este projecte hui vital en la història del nostre municipi. Els trobem reunits en la seua xicoteta sala del Centre Soci Cultural de L'Eliana. Entre papers, documents, llibres i fotos ens rep la comissió organitzadora de l'esdeveniment, sense un àpex de protagonisme i amb un tot de col·laboració. Entre ells estan Salvador Torrent, president del CEL, Cristina Corral, tresorera de l'associació, Pura Peris, Robert Fuster, Víctor Iñurria, Vicent Rubio, Javier Soria, Rafa Desco, Lluis Andrés i Enric Serrano. Prompte ens adonem de que l'important no són els noms, ni els càrrecs, l'important són les persones i el seu treball en esta institució. 

cel-repor-02

Quan es va constituir el Centre d' Estudis Locals de L'Eliana?

Salva Torrent apunta "exactament el 15 de febrer de 2003, un grup de persones entre les que estaven els periodistes Rafa Montaner - que va ser president de l'entitat fins a 2007 - Voro Contreras i Rafa Prats, i d'altra banda Rafa Desco, Víctor Iñurria, i José Cerezo van redactar l'acta fundacional i el CEL va tirar a caminar. Havíem molts altres que estem encara per ací donant guerra, però essencialment, ells van prendre la iniciativa constitucional que va ser consensuada després per un grup de prop de 40 persones.

 cel-repor-04

Com naix el CEL de L'Eliana?

Pura Peris fa un poc d'història i explica "en els 80 estaven els IDECOS - els Centres d'Estudis Comarcals, com el de Llíria en la nostra comarca, que són els progenitors d'estos centres. No obstant això, els IDECOS van perdent el seu auge en els anys 90, coincidint amb els temps polítics que es viuen a finals d'eixa dècada i en la que està per començar. Ja endinsats en els 2000, com en el cas de L'Eliana en el 2003, es gesten els Centres d'Estudis Locals en les poblacions valencianes, a l'empar i cobertura de les seues gents, encabotades a vetlar per la identitat dels seus pobles i preocupades per la conservació, recuperació i divulgació del seu patrimoni historico-cultural, així com també la seua llengua”. 

 cel-repor-05

Quin requisit és necessari per a ser membre del CEL? 

“Tan sols un", contesta ràpidament i categòricament el president del CEL de L'Eliana, Salva Torrent: "Ser un Elianer de cor i estimar L'Eliana".

 cartell10dades

paseo-al-mar

Al llarg d'estos 10 anys, resulta inqüestionable les innumerables activitats i accions que ha portat el CEL en el poble de 'Eliana. Basta donar un repàs als vostres panells de l'exposició commemorativa de les vostres iniciatives. Hi ha alguna que recordeu especialment? 

Les repostes s'amuntonen a la taula. Per a Víctor Iñurria per exemple "la recuperació dels noms dels desapareguts durant la guerra civil que es commemora amb el 'Cant a La Pau', tots els 1 de novembre des de 2008", és especialment significativa. Salva Torrent i Pura Peris especifiquen la importància que té per a ells "l'haver constatat l'existència de L'Eliana independent, fa ara 75 anys, amb la Constitució del seu primer Consell, durant l'època republicana". Lluis Andrés , també comenta,el especial èmfasi que posa el CEL, "en la celebració del dia de les Lletres Valencianes i els homenatges als seus escriptors i poetes, que es duen a terme des de l'any 2010". Algú destaca, durant la conversació, les importants publicacions que ha fet el CEL al llarg d'estos 10 anys. En general la vocació va per la posada en marxa de totes aquelles accions que té l'estima cap a L'Eliana com a denominador comú.

Què trobeu a faltar o millor quines coses vos agradaria fer i encara no s'han fet?

Igualment es disparen les respostes. Entre elles destaquen dos especialment. D'una banda "la recuperació i rehabilitació del vell edifici del vell Molí de la Lluna", i d'una altra, el desig de la "posada en marxa d'un Museu Etnològic de L'Eliana, en el que es puguen guardar i mantindre tots aquells objectes, utensilis, ferramentes que formen part del patrimoni ciutadà i de la seua història". Salvador Torrent ha destacat a més, "l'especial sensibilitat que amb respecte al CEL ha tingut sempre l'Ajuntament de L'Eliana, en relació al seu Centre d'Estudis Locals, per malgrat les dificultats que hi ha per a dur a terme certes peticions com estes, que impliquen indubtablement de l'ajuda institucional".

NOVETATS: 

Nova pàgina web del CEL: 

El Centre d'Estudis Locals de L'eliana hi ha posat en marxa i fet pública la seua nova pàgina web, realitzada per José Cotanda, membre del CEL i propietari l'empresa local Factorianet davall el domini: www.celdeleliana.com, així com, el seu perfil en Facebook que porta funcionant ja uns mesos, imprescindible per a una comunicació eficaç.  

 trajecte-vital

Publicació del Llibre ‘L'Eliana, un trajecte vital’

Una publicació que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de L'Eliana, el Vicerectorat de Participació Territorial, la Universitat de València i el mateix Centre d'Estudis Locals de L'Eliana. Tota una joia de llibre en què les seues 140 pàgines editades arrepleguen fotografies de les gents de L'Eliana, paisatges i racons fàcilment reconeguts dels nostres espais i també dels costums del nostre poble. El llibre estarà a disposició dels interessats durant tota la Setmana dels 10 Anys del CEL en el Centre Sociocultural, i per descomptat en les Llibreries, Montaner, Gisan i Offiprint de L'Eliana. El cost de l'exemplar és de tan sols 7€

CAMPANYA DE CAPTACIÓ DE NOUS ASSOCIATS: 

Com tota associació cultural, la força de la seua activitat radica en el capital humà. Salva Torrent comenta que "amb motiu dels 10 anys d'existència el CEL de L'Eliana s'ha proposat la captació de nous socis entre els veïns". Una acció que requerix un mínim esforç econòmic: "Son 15 Euros a l'any i l'objectiu és arribar als 100. Una meta fàcil d'aconseguir si tenim en compte que L'Eliana és un poble compromès". Si t'interessa associar-te al CEL només has d'acostar-te al Centre Soci Cultural , durant la Setmana dels 10 Anys del CEL, o consultar la seua pàgina web, i omplir amb les teues dades el butlletí d'inscripció.

 

img002b

10 ANYS DE CEL

FES CLICK AL PANELL PER AMPLIAR-LO

panell1