FuenteUn altre temps,

el mateix poble,

la nostra gent...

  

Brillant cloenda de la Setmana '75 anys de la nostra independència. L'Eliana Republicana'


poema-pura-peris

El Centre d'Estudis Locals de L'Eliana va tancar brillantment la seua Setmana “75 anys de la nostra independència. L'Eliana Republicana” omplint l'Auditori del Centre Soci-Cultural de memòries, cançons, poemes, emocions i sobretot, de dignitat.

En nom del CEL van presentar l'acte Pura Peris i Rafael Desco que, des del primer moment, van imprimir caràcter al seu discurs amb una escenificació poètica de versos de Vicent Andrés Estellés.

A l'escenari van pujar fills/as, nebots/as, néts i nétes, diverses generacions entremesclades - ciutadans i ciutadanes avui del nostre poble - per a rebre, en serenitat, el reconeixement a una memòria massa temps oculta

En la sala, escoltava un nombrós grup de familiars dels membres dels Consells Municipals de 1937 - 1939, abrigallats per més de 400 persones entre els quals destacava la representació de l'actual Ajuntament - encapçalada pel seu Alcalde, Josep María Angel, el portaveu del PP, Sergi Montaner, el regidor de Festes i membre del CEL, Enric Escrivá, la regidora de Serveis, Marta Andrés, el regidor de Cultura Jose Lorente – i nombrosos membres del Centre d´Estudis Locals de L'Eliana amb el seu president Salvador Torrent al capdavant.

Josep María Angel i Salvador Torrent van pujar a l'estrada per a pronunciar sengles discursos glossant l'efemèrides i destacant l'èxit i l'elevada participació dels veïns de L'Eliana en els actes celebrats durant la Setmana.

 

Les Orles 

En nom del CEL van presentar l'acte Pura Peris i Rafael Desco que, des del primer moment, van imprimir caràcter al seu discurs amb una escenificació poètica de versos de Vicent Andrés Estellés.

Les emocions, embolicades en un contingut i respectuós silenci, van començar a aflorar arribat el moment de lliurar les orles commemoratives als familiars dels components dels Consells Municipals de 1937 -1939. A l'escenari van pujar fills/as, nebots/as, néts i nétes, diverses generacions entremesclades - ciutadans i ciutadanes avui del nostre poble - per a rebre, en serenitat, el reconeixement a una memòria massa temps oculta i avui recuperada: la memòria de gent de bé que va afrontar dins de la més estricta legalitat les difícils circumstàncies històriques que els va correspondre viure i a les quals van fer front procurant el millor per al seu poble i els seus veïns.

Tots junts, familiars, membres del CEL i de l'Ajuntament ens van deixar la foto històrica que representa aqueixa memòria recuperada i que encapçala el nostre reportatge. Parafrasejant a Raimon: “Venim d'un silenci, antic i molt llarg”. Peró, aquí estem avui. 

Música! 

I llavors,… va aparèixer el Cor de L'Eliana. Abillats a la manera de l'època, pels passadissos de l'Auditori van començar a fluir homes de camp, mestres, milicianes, obrers,  infermeres, soldats, vaguistes, escriptors, mestresses de casa, oficinistes, fins a ferits de guerra, que prompte van omplir l'escenari per a oferir-nos el seu “Concert Republicà”. 

Un concert ple de bellesa, en el qual la música va rivatlizar amb la poesia i aquesta amb l'escenografia i totes elles, amb l'emoció. Sota l'adreça de Juli Hurtado, el nostre Cor va cantar i va recitar a García Lorca, a Machado, a León Felipe, a Alberti i a Miguel Hernández. Un Cor sempre disposat a posar fermall final als actes més entranyables del nostre poble. I aquest es recordarà per molt temps. Igual que la labor de Xelo García i Sara, fundadora i coordinadora del Cor de L'Eliana durant els 23 anys de la seua existència i a qui els seus companys i companyes van voler rendir un sentit i públic reconeixement.

No hagueren pogut trobar millor ocasió que aquesta esplèndida nit de convivència en un poble en pau amb si mateix.

 

Açí pots descarregar el poema "¡Qué lástima!" de León Felipe que va ser llegit a l'acte amb una emotiva acollida. 

 

Açí trobaràs el discurs que va donar l'Alcalde, Josep Maria Àngel, a la inauguració de la Setmana Republicana.