Fuente

 

Amagatalls

 

El membre de la Jam Poética de L'Eliana, Jordi Guerola Gil, presenta 'Amagatalls', el seu primer poemari.

 


'Amagatalls', la primera obra poètica de Jordi Guerola Gil, està composta per 40 poemes carregats de reminiscències, secrets i llocs amagats, que l'autor arreplega del món dels records per a explicar renúncies, oblits i testimonis d'allò que va poder ser i no va ser. Poemes curts, que, com el mateix autor indica, estan plasmats de nostàlgia i melancolia, aguaitant en el llibre com a xicotets flaixos que tornen la vista al passat.


 amagatalls-portada

‘Amagatalls’ se presenta als ciutadans del municipi aquest divendres, 31 de gener, en la sala de conferències del Centre Sociocultural a partir de les 19.30h. Pura Peris, una de les fundadores de la Jam poètica de L'Eliana, serà l'encarregada de conduir l'acte en el qual d'altra banda, poetes i rapsodes d'aquesta associació poètica, realitzaran un breu recital amb els poemes de l'escriptor. Alguns d'ells a més, seran sonoritzats amb la música de la cantautora i amiga del poeta, Sandra Miralles, en una posada en escena molt peculiar.

Vivaleliana va xarrar amb el poeta de la Jam que a més és professor dedicat a l'ensenyança de Castellà i Valencià en un institut, llicenciat en Filologia Hispànica i Valenciana, establit en L'Eliana des dels 6 anys i enamorat de la poesia des que era un adolescent.

jordi-guerola-04

Per què el nom de 'Amagatalls, per al teu primer poemari?

Sempre porte una llibreteta amb mi. He de confessar que escric per a mi i una sola vegada. Sóc molt intimista. Ni corregisc, ni rellig el que escric. No retoque res. Tampoc busque paraules. Escric el que m'ix i punt”.

Este nom ho vaig triar per allò de traure a la llum records, emocions i sensacions que tots portem dins, que han marcat episodis, situacions en la nostra vida o la d'altres. Instants màgics, passatges, fotografies, que val la pena tornar a recordar. 'Amagatatalls' és un exercici de retrospecció a través d'uns escrits plens de melancolia i inclús de nostàlgia.

Quaranta poemes distribuïts en 52 pàgines escrits en llengua valenciana. És una qüestió de militància lingüística?

No, la veritat és que no es tracta d'això. Jo sóc tant valencià com castellà parlant. Ambdós són les meues llengües maternes. Una per part de mare i l'altra per part de pare. Les parle i les escric amb la mateixa naturalitat. Sóc un bilingüe natural. I encara que al meu mode de veure és important la reivindicació de la llengua valenciana, jo no faig ús de la mateixa des de la política, sinó des de la normalitat de com la viu. La poesia m'ix en valencià potser perquè este idioma és molt afectiu per a mi.

 jordi-guerola-01

Els poemes de 'Amagatalls' són el reflex de les teues vivències personals?

Res més lluny. La veritat és que hi ha poc de mi i molt de l'observació i del que em transmet la gent. Inclús persones a qui no conec. Potser perquè la meua vida personal està imbuïda en la més estricta senzillesa.

Com és el teu procés d'escriptura?

Sempre porte una llibreteta amb mi. He de confessar que escric per a mi i una sola vegada. Sóc molt intimista. Ni corregisc, ni rellig el que escric. No retoque res. Tampoc busque paraules. Escric el que m'ix i punt.

 jordi-guerola-03

Des de quan escrius poesia Jordi? Com va nàixer esta afició?

Des de molt jove. Crec que des d'adolescent. Sempre em va agradar la poesia. Llegia a Machado, a Lorca, a Ausias March, a Estellés ... Vaig fer batxiller en 'Letras Puras'. Sóc a més un lector i escriptor compulsiu. El meu gust per la poesia va nàixer molt prompte. En el mateix moment que em vaig entropessar amb ella.

Com professor d'Institut creus que els jóvens de hui aprecien la poesia?

Sí. Decididament sí. La poesia és un gènere interessant. Transmet i toca la fibra de les persones. Els jóvens i adolescents saben apreciar açò. La poesia és viva i hi ha certs col·lectius de jóvens que la viuen de prop en la literatura.

Com vius la teua experiència en la Jam Poètica de L'Eliana?

És molt positiva. Porte uns mesos. Coneixes molts creadors. Distints estils i formes. Corrobores que la poesia seguix obrint-se camí. No m'agrada que diguen que sóc poeta perquè és una paraula que considere molt gran. Però he de reconéixer, que és un luxe i una oportunitat pertànyer a este col·lectiu, en el que este art major encara que minoritari, té un lloc ací en L'Eliana.

 jordi-guerola-05

 

Jordi Guerola va nàixer a València en 1972. Va vindre a L'Eliana quan va complir els 6 anys. Es filòleg i treballa com a professor de secundària a Vilanova de Castelló impartint les assignatures de valencià i castellà. Col·labora en diversos col·lectius literaris com el blog de literatura 'Llibres a estones'' i a la Jam Poètica de L'Eliana, i encara que acaba d'estrenar pràcticament el seu primer poemari - Amagallats - entre els seus plans a curt termini està la publicació d'un segon que ja té emparaulat amb l'editorial.