Fuente

 

 

Tasts de vida

Un poemari de Pura Peris

 


A bocades poètiques, amb xarrups fets versos, Pura Peris, escriu el seu primer llibre de poesia ‘Tasts de Vida’. Un poemari en el qual l'autora ens dóna a provar cent escrits distribuïts al voltant de cent vint pàgines, descobrint-nos la seua personalitat íntimament embullada amb la seua poesia. Un poemari valent, sincer i sense embuts en el qual emergeixen audaçment dona, terra, passió, sentits, raça, ideals i principis.


 pura-peris-despacho

Pura Peris, ens rep al seu despatx de la Facultat de Dret al campus universitari d’ Els Tarongers. Envoltada de papers, llibres i expedients ens obre les portes amb el somriure brandat en el rostre, l'energia en la parla i la senzillesa en el gest. 

 pura-new

Pura, aquells que et coneixem a L'Eliana, de vegades fem broma amb tu, perquè podem trobar-te en moltíssims llocs. A més d'exercir la teva professió com a Professora Titular de Dret Financer i Tributari a la Universitat de València, ets Portaveu d’ Els Verds de L'Eliana, Presidenta de l’AMPA de l'IES, membre actiu del Centre d’Estudis Locals del municipi, a més de mare de família i esposa, i, sobretot, ciutadana del teu poble. Des de quan també poeta?

El poeta descriu, conta, reivindica, plora, sospira, emociona. La poesia no et permet fingir. Si fingeixes no ets poeta. Si escrius sobre sentiments, desitjos i ideals, has de dir sempre la veritat”.

La poesia sempre ha estat en la meva vida. En 2º de BUP, Lorca, Estellés, Cernuda, o Alberti eren els meus companys de viatge i devorava els seus escrits. Alguns dels seus poemes me'ls sé de memòria. A més, els meus germans majors també escriuen poesia i teatre. La literatura no és una desconeguda per a mi. També he escrit prosa. Encara que escriure poesia de debò, li ho dec a la Jam Poètica de L'Eliana. Puc afirmar amb orgull, com diu un bon amic, que pertany a la generació de poetes locals del 2013. Any en el qual va explotar al poble aquest col•lectiu, donant a llum els poemaris d'amics i companys d'aquesta Associació Cultural, com Begoña Albert, Maribel Fuertes o Jordi Guerola. La Jam Poètica de L'Eliana m'ha permès escriure i escriure tots els dies. Porte un total de 700 poemes al llarg d'aquests dos anys de Jam. 

 pura-peris-02

Per què aquest títol ‘Tasts de Vida’? 

Perquè és un títol que ho tanca tot en dues paraules: Tasts i Vida. Tasts és una paraula molt significativa en valencià. Té una gran càrrega per si mateixa. Alguna cosa que ocorre amb molts termes de gran riquesa expressiva en aquest idioma. Idioma, que d'altra banda defense, reivindique i reconec. Un exemple que m'encanta és ‘lletraferit’. Què millor manera d'expressar en una sola veu que estic enamorada de les lletres?

 pura-peris-03

100 poemes en aquest primer poemari. Quins són els temes que abordes i com has dividit el llibre?

La meva poesia és com jo. Parle de la passió, de la natura, de la vida, d'ideals, de política, de la terra, de l'amor, dels sentits. No segueix cap ordre específic. No l’he dividit en capítols ni seccions. Faig cada poema amb un haiku o micropoema que marca la temàtica que abordo en aquest poema. Boca, mirada, vida...el lector va descobrint-los a poc a poc. 

 

pura-peris-04

Ser advocada i dominar el llenguatge t'ha ajudat?

Supose que sí. Dominar el llenguatge jurídic implica dominar el llenguatge. Explicar-te com a professora de dret, haver escrit sobre la meua disciplina, és clar que serveix. Però escriure poesia no és un acte mecànic. És un procés creatiu en el qual intervenen la inspiració, la sensibilitat, l'emoció i, per descomptat, l'honradesa i l'ètica. Una cosa imprescindible per a mi en qualsevol acte de la vida.

 

pura-peris-05

Acabes de complir 50 anys, 25 anys han transcorregut des que vas entrar a treballar en la facultat. A més, ets mare de família i política en actiu. Molts dels teus projectes , com aquest llibre, s'han fet realitat. Et sents victoriosa?

La meva poesia és com jo. Parle de la passió, de la natura, de la vida, d'ideals, de política, de la terra, de l'amor, dels sentits. No segueix cap ordre específic”

Això ho hauran de dir els altres. Em queden altres 50 anys per seguir fent coses. El triomf per a mi està en l'esforç. Estic en una altra etapa de la meva vida, encara que seguisc sent la mateixa. Lluite pels mateixos ideals. Sóc solidària amb les mateixes coses i sempre m'agraden els reptes, als quals m'enfronte sempre de cara. Si en l'esforç està el triomf, sí, em sent victoriosa.

pura-peris-06

Què significa per a tu ara la poesia?

La poesia és part de la meua vida. Ara mateix del meu quefer diari. No hi ha nit que em fique al llit sense escriure alguna cosa. És condensar en un espai les meves idees. La poesia és també una forma de centrar-me. I ,per descomptat, és un espai de llibertat.

pura-peris-07

Creus en el poder de les xarxes socials?

Crec sobretot en el bon ús de les xarxes socials. És un gran mitjà de difusió. També sóc conscient de l'abús que de les xarxes socials pot fer-se. Com es pot enganyar, utilitzar entitats falses. El món virtual també té dues cares. 

 pura-peris-09

Creus que l'ètica i la poesia estan íntimament lligades?

Sí. El poeta descriu, conta, reivindica, plora, sospira, emociona. La poesia no et permet fingir. Si fingeixes no ets poeta. Si escrius sobre sentiments, desitjos i ideals, has de dir sempre la veritat. 

pura-peris-10  

De Pura Peris s'ha dit...


Compromesa amb la Natura i la seua preservació,

sap crear una simbiosi entre home,

dona i terra capaç de portar-te de l’humà a

allò diví... poesia gairebé mística que eleva el

frec físic entre dos a categoria d’experiència

extrasensorial... com si home, dona i terra foren

un en tota la seua complexitat.

Rosa ORQUÍN, periodista


 


Tu, jo i la tardor

Apuntala’m el cor

Sense tu

Tremola la nit

Sac buit de vida

«Només cal obrir el llibre a l’atzar, per adonarte

que el poemari de Pura Peris et captiva.»

José María ÁNGEL BATALLA,

Alcalde de L’Eliana


 

‘Tasts de Vida', es presenta a L'Eliana divendres que ve 28 de febrer, a partir de les 19.30 h, a la sala multiusos del Centre de Formació d'Adults de L'Eliana (F.P.A), al costat del cinema d'estiu. El poemari ha estat publicat per l’Editorial Germania, en la col•lecció ‘Mil poetes i un país’, sota la direcció de Manel Alonso.  

pura-peris-20