Noticias
Fuente

'El Correllengues' y la Fireta del 9 d'Octubre

van il·luminar la Plaça del País Valencià

Música, ball, cançons populars, jocs tradicionals i llibres en valencià

La Plaça del País Valencià va acollir, dimarts passat a la vesprada, la tradicional Fireta del 9 d'octubre a L'Eliana. Pares, xiquets, amics i veïns es van reunir com una gran família per a celebrar el dia gran dels valencians. La música, els balls, les cançons populars, els jocs tradicionals, els llibres en valencià i les activitats manuals de diferents tipus van protagonitzar la vesprada i van servir com a reivindicació lúdica per a l'ús de la llengua valenciana en el municipi.

L'acte institucional va ser a càrrec dels Regidors Inmaculada Marco, d' Educació, Enrique Martínez Escribá de Festes i José Lorente de Cultura. L'edil d'educació va llegir un manifest a favor del nostre idioma sota el títol "L'Eliana pel Valencià, avui més que mai", mentre, el regidor de festes va rebre i va mantenir en alt la flama del Correllengues com a símbol viu de la llengua. Durant el seu discurs, Inmaculada Marco es va manifestar en favor de l'ús del valencià en l'escola com a fonamental i de fer valdre la Llei d' Us i Ensenyament que compleix ara 25 anys de la seua publicació. A més, va aprofitar l'ocasió per a recordar altres importants aniversaris de la cultura valenciana en 2012, com la commemoració dels 80 anys de l'aniversari de les " Normes de Castelló - les normes ortogràfiques del valencià" –o els 50 anys de la publicació del llibre " Nosaltres els valencians" de Joan Fuster.

Per la seua banda, Salvador Torrent Catalá, president del Centre de Estudis Locals i Jutge de Pau de L'Eliana, va pujar a la tarima per a llegir un dels poemes més commovedors del poeta valencià Vicent Andrés Estelles – Assumiràs la veu d'un poble-. Les dolçaines i el tabalet del grup Cavul, van seguir la lectura del poema amb la interpretació de "La Muixeranga". El regidor de Cultura, José Lorente es va encarregar de tancar les intervencions i amb un festiu i reivindicatiu Visca el Valencià! Visca la nostra llengua!

El bon temps va acompanyar la celebració que es va perllongar fins a ben entrada la vesprada.

Publicidad