Federació de Falles del Camp del Túria, i per què no?

Noticias
Fuente

Després de passar les Falles 2017, unes falles que sense cap dubte han marcat un abans i un després a la festa fallera, i no és per a menys, tindre la declaració de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat no és qualsevol cosa. Però quin és el rumb que ha de prendre les nostres falles a partir d’ara? Quines portes s’han obert? Quins camins tenim per recórrer? Molt probablement ens hauríem de plantejar aquestes preguntes ara que s’obri un nou any faller, noves directives, renovació o nous presidents o presidentes, constitució de juntes locals falleres…

Sincerament, pregunteu-se’n quin serà el paper de les falles a partir del 2018, o millor dit, quin serà el paper de les falles a la nostra comarca? Molt probablement podríem seguir igual a com s’està fent des que es realitzen les falles a la comarca, cada poble gaudeix de la seua festa i la seua falla, sense saber pràcticament que fan al poble del costat, ni quins monuments es munten o quines singularitats té fer aquesta festa, en un poble en particular.

Està clar que podem seguir fent el que fem, però molt probablement la UNESCO ens ha obert un nou cicle o etapa, una nova oportunitat de vertebració comarcal i pot ser les falles puguen ser un motor social de vertebració que aquesta comarca necessitaria, com actualment ho és, la música. 

Al Camp del Túria existeixen al voltant de cinquanta comissions falleres, que no és poc. Potser siga ja el moment de plantejar-se deixar de banda competicions locals per passar a competicions comarcals. Està clar quina comissió serà la guanyadora d’entre dues del mateix municipi, on una, per exemple, es gasta 20000€ (per ficar uns xifra elevada) i competix contra un altra que es gasta 4000€. Quin sentit té fer açò? Com he dit cinquanta falles donen per a molt, encara que alguna es munte i es creme, abans o després de la data fallera.

No penseu que seria més lògic crear una competició on la falla que es gaste entre 18000€ i 20000€ en el seu monument faller, puga competir en altres falles dels pobles de la comarca que es gasten més o menys el mateix? Que les falles més humils, que tenen menys despesa al monument, puguen competir amb altres iguals? No penseu que seria una competició equilibrada i més sana per la societat fallera del municipi? No seria més prestigiós i millor per a la festa i per als municipis?.

Està clar que per a alguns que m’estiguen lleguint, aquest exemple com a altres que puguen haver, els resulte que este xic que escriu estiga com una “llum de ganxo”. 

Tal com he dit, espere que el nomenament de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, siga l’oportunitat que tenim per crear una organització fallera comarcal que regule coses com aquest exemple que he plantejat i que òbriga de nous. Una Federació Fallera del Camp del Túria que trobe la unió fallera de la comarca, on la identitat fallera de cada municipi és clau. Potser la UNESCO ens ha donat amb el nomenament de les falles l’oportunitat d’obrir-nos al món, però, no penseu que ja és hora que obrim els nostres pobles entre sí?

 

J. Enrique Martínez i Escrivà - Regidor de Festes de l’Eliana

 

Publicidad