Perquè invertir en formació i cultura

El Aguijon
Fuente

Escoltem parlar amb força assiduïtat de bon govern, govern obert i de transparència, també de casos de corrupció i els seus diferents graus.

Que els ciutadans són més exigents amb els qui els representen en els assumptes públics és evident; que els portals de transparència als que vénen obligades les administracions públiques ajuden a controlar la corrupció i permeten un millor govern de la cosa pública, és cert; però clarament no és suficient?

Per evitar qualsevol acte de corrupció, entenent per tal, - com el defineix el diccionari-, qualsevol acte que produeix un avantatge il·legítim, siga econòmic o no, cal aconseguir una societat culta, una societat conscienciada en el social i en el fiscal, una Societat que rebutge qualsevol acte de corrupció, sense distinció de graus en els actes, ja siga la utilització d'un vehicle oficial per acudir a un acte privat ja siga l'obtenció de prebendes per facilitar o denegar contractes i espais públics.

I com aconseguir aquesta Societat? Amb una potent inversió en educació pública i de qualitat que abaste tots els nivells i graus, des dels 0 als 99 anys; amb una fèrria i ferma lluita contra el frau fiscal i amb la regulació de la dimissió immediata dels càrrecs públic. Lògicament tot això s’ha de sufragar amb els diners de tots, amb impostos.

I és això possible? Doncs la veritat és que sí. En països com Dinamarca, Finlàndia Suècia, Noruega, Alemanya, Escòcia, Polònia o la República Txeca, entre d'altres, estudiar un grau universitari és gratuït, no només per als nacionals sinó per a qualsevol estudiant europeu. Curiosament Dinamarca, Finlàndia Suècia, Noruega, Alemanya i Regne Unit són els millor situats en el rànquing de Transparència. També són els que tenen una major pressió fiscal, i els seus ciutadans són conscients que gràcies als seus impostos tenen el nivell de benestar que posseeixen?

Per això és fonamental la inversió en educació, en formació, en cultura a l'Estat Espanyol i al País Valencià. Portar a l'agenda política aquesta inversió és qüestió de dignitat.  

Pura Peris

EU-Els Verds, Sumem per l’Eliana.